چگونه از کلاهبرداری در پرداختهای بینالمللی جلوگیری کنیم؟
طبق آمارهایی که از سازمانهای مربوطه اعلام شده ، میزان خرید اینترنتی در کشور ایران در حال افزایش است. در سالهای گذشته اکثر افراد مایحتاج خود را از وبسایتهای داخلی میخریدند، اما امروزه میزان استقبال از خرید از وبسایتهای خارجی مانند آمازون افزایش پیدا کرده است. با افزایش میزان خرید از وبسایتهای خارجی و استفاده از کارتهایی مانند ویزا کارت و مستر کارت، کلاهبرداری اینترنتی و هک نیز بیشتر میشود. برای جلوگیری از طعمه کلاهبرداری و هک شدن حتما باید به نکات امنیتی در پرداخت بینالمللی توجه شود. در این مقاله قصد داریم به جلوگیری از کلاهبرداری در پرداخت بینالمللی و روشهای آن بپردازیم. برای کسب اطلاعات کامل در این زمینه در این مقاله با ما همراه باشید.
چرا باید در پرداختهای بینالمللی دقت کنیم؟
شاید تا به حال برایتان این اتفاق پیش آمده باشد که در پرداختهای مختلفی که در سایتهای ایرانی انجام دادهاید، در دام کلاهبرداران افتاده باشید. این مورد در پرداختهای بینالمللی پیچیدهتر و سختتر است. از آنجایی که بسیاری از درگاههای پرداخت بینالمللی کشور ایران را تحریم کردهاند، حتماً باید در پرداختهای بینالمللی نهایت دقت را داشته باشید. یکی دیگر از مشکلاتی که در پرداختهای بینالمللی با آن روبرو هستیم، این است که معمولاً در این پرداختها در صورت کلاهبرداری امکان پیگیری سریع از کشور ایران وجود ندارد. از این رو در جلوگیری از کلاهبرداری در پرداخت بینالمللی حساسیت موضوع دو چندان میشود.
انواع کلاهبرداریهای رایج در تراکنشهای بین المللی
۱. برخی از کلاهبرداران در پرداختهای بینالمللی خود را به جای موسسات خیریه جا میزنند. برای پیشگیری از این روش فقط و فقط به حسابهایی که صاحب آنها را میشناسید، پول منتقل کنید.
۲. برخی از سایتها با گرفتن اطلاعاتی مانند ایمیل و شماره تلفن همراه شما بعد از مدتی لینکهای مخرب برای شما ارسال میکنند. به هیچ عنوان روی ایمیل و یا پیامکهایی که مبدا اصلی آنها را نمیشناسید، کلیک نکنید.
۳. برخی از افراد از شما مبالغ ناچیز برای شرکت در بخت آزمایی میکنند. بعد از ارسال مبلغ ناچیز حساب شما هک میشود و مبالغ هنگفتی از حساب شما کسر میگردد.
۴. در برخی از موارد مشاهده شده است که افراد فاکتور محصولاتی را که اصلاً برای آنها تقاضایی نداشتهاید، برای شما ارسال میکنند.
۵. برخی از سایتها به بهانه استخدام شما برای دریافت درآمد دلاری اطلاعات حساب بانکی شما را میگیرند و به نوعی آن را به سرقت میبرند.
روشهای جلوگیری از کلاهبرداری در پرداخت بینالمللی
برخی از مهمترین روشهای جلوگیری از کلاهبرداری در پرداخت بینالمللی موارد زیر هستند:
• قبل از خرید از هر وبسایت خارجی حتماً باید از امنیت و اعتبار وبسایت آگاهی پیدا کنید.
• قبل از خرید از وب سایتهای خارجی میزان اعتبار مالک سایت را مورد بررسی قرار دهید. برای این منظور میتوانید از وب سایت who is استفاده کنید.
• برای جلوگیری از کلاهبرداری در پرداخت بینالمللی تا جای ممکن پسورد اینترنتی ویزا کارت و مستر کارت خود را در اختیار هیچ کسی قرار ندهید.
• از کامپیوترهایی که در مکانهای عمومی قرار دارند، برای ورود به حساب خود در مستر کارت یا ویزا کارت استفاده نکنید.
• بهتر است رمز اینترنتی ویزا کارت و مستر کارت خود را به صورت تلفنی در اختیار کسی قرار ندهید، زیرا امکان شنود اطلاعات وجود دارد.
• اگر فکر میکنید فردی از پسورد اینترنت بانک شما مطلع است، در اسرع وقت پسورد خود را عوض کنید.
• اگر بعد از یک خرید اینترنتی به درست بودن خرید شک کردید، بلافاصله بعد از انجام تراکنش مجدداً موجودی بگیرید.
• برای وارد کردن اطلاعات کارت خود به خصوص رمز و ccv2 کارت از صفحه کلید مجازی استفاده کنید.
• از آنجایی که احتمال هک شدن ایمیل و لو رفتن اطلاعات آن وجود دارد، برای جلوگیری از کلاهبرداری در پرداخت بینالمللی از ایمیل برای ارسال اطلاعات ویزا کارت و مستر کارت خود استفاده نکنید.
• به لینکهای مشکوک موجود در ایمیل یا پیامک خود توجه نکنید. در برخی از موارد با کلیک روی یک لینک مشکوک تمامی اطلاعات کارت شما هک میشود و به راحتی در دام کلاهبرداران میافتید.
• برای امنیت بیشتر تراکنشهای بینالمللی در هنگام انتقال مبلغ مورد نظر به هیچ عنوان به wifi ناشناخته متصل نشوید.
نکات امنیتی مهم در پرداختهای بینالمللی
برای جلوگیری از کلاهبرداری در پرداخت بینالمللی حتماً به موارد زیر دقت داشته باشید:
۱. درجه اعتبار وب سایت: یکی از مهمترین مسائل در پرداختهای بینالمللی درجه اعتبار وب سایت است. برای پی بردن به درجه اعتبار وب سایت میتوانید دقت کنید که آیا وب سایت از پروتکل SSL تبعیت میکند یا خیر. برای این منظور میتوانید به ابتدای نام وب سایت دقت کنید. اگر عبارت درج شده در ابتدای نام وب https باشد، وب سایت پروتکل SSL دارد و ایمن است. اگر در ابتدای نام وب سایت عبارت http باشد، بهتر است خرید از وب سایت را کنسل کنید.
۲. انتخاب پسورد مناسب: بهتر است به جای استفاده از پسوردهای ساده مانند ۱۲۳۴ از ترکیبی از اعداد و حروف انگلیسی برای پسورد خود استفاده کنید.
۳. تغییر دورهای پسورد: اگر پسورد شما برای مدت زمان طولانی تغییر داده نشود، امکان لو رفتن آن بیشتر است. برای امنیت بیشتر بهتر است پسورد خود را هر ماه عوض کنید.
۴. ذخیره نکردن اطلاعات کارت: اگر بعد از وارد کردن اطلاعات کارت در وب سایتی remember password به شما نشان داده شد، روی گزینه خیر کلیک کنید.
۵. نصب آنتی ویروس روی سیستم: برای مقابله با نرمافزارهای هک حتماً یک آنتی ویروس قوی روی سیستم خود نصب کنید و همواره آن را آپدیت نگه دارید.
معرفی پلتفرمهای امن برای پرداخت بین المللی
همانطور که در بالا نیز به این مسئله اشاره شد، استفاده از پلتفرمهای امن برای پرداخت بین المللی یکی از مهمترین گامها در جلوگیری از کلاهبرداری در پرداخت بینالمللی به شمار میرود. برخی از مهمترین پلتفرمها برای پرداخت بین المللی موارد زیر هستند:
1- پی پال (paypal)
پی پال یکی از محبوبترین و قابل اعتمادترین درگاههای پرداخت بین المللی به شمار میرود. پی پال امکانات مختلفی مانند تراکنش بین حسابهای مختلف، خرید از فروشگاههای آنلاین و انجام تراکنشهای بینالمللی را داراست. این سایت به دلیل دارا بودن امنیت بالا، پشتیبانی از ارزهای مختلف، دارا بودن رابط کاربری کاربر پسند، سرعت و کارایی بالا، پشتیبانی قوی و ۲۴ ساعته، هزینههای شفاف و رقابتی و انطباق کامل با قوانین و مقررات تمامی شاخصههای یک درگاه پرداخت مطمئن و ایمن را دارد.
یکی از مهمترین مشکلاتی که در مورد استفاده از پی پال در داخل کشور ایران با آن مواجه هستیم، این است که پی پال کشور ایران را تحریم کرده است. همین موضوع باعث میشود انجام هرگونه تراکنش و افتتاح حساب در کشور ایران باعث بلوکه شدن حساب و پول شود. در هنگام استفاده از پی پال باید تدابیری اندیشید که این مشکل برای حساب شما به وجود نیاید. برای مثال برای استفاده از پی پال در ابتدا باید IP را تغییر داد.
2- وب مانی
درگاه پرداخت وب مانی را میتوان یکی دیگر از درگاههای پرداخت بین المللی مطمئن دانست. درگاه پرداخت وب مانی از مزایای مختلفی مانند پایین بودن میزان کارمزد، امنیت بالا، امکان دریافت درآمد فرینسلری، امکان پرداخت و رزرو آسان و ... برخوردار است.
پرفکت مانی
پرفکت مانی یکی دیگر از درگاههایی است که در سطح بین المللی و توسط بسیاری از سازمانها، اشخاص و کسب و کارها پذیرفته شده است. برای انجام تراکنشهای بینالمللی با استفاده از پرفکت مانی در ابتدا باید یک حساب کاربری پرفکت مانی افتتاح کنید. افتتاح حساب با ارائه مدارک شناسایی معتبر هویت شما در پرفکت مانی تایید میشود. با وریفای شدن حساب کاربری شما در پرفکت مانی کارمزد تراکنش به ۲.۵ درصد کاهش پیدا میکند، از این رو میتوان گفت پرفکت مانی یکی از کمترین کارمزدهای تراکنش در بین درگاههای پرداخت بین المللی را دارد.
3- خدمات واسطه مانند ۲۰ پیمنت
زندگی در سایه تحریمات مالی همواره برای ایرانیان مشکلات و دغدغههای مختلفی را به همراه داشته است. یکی از مهمترین این مشکلات و دغدغهها عدم امکان پرداخت بین المللی ساده و آسان است. خوشبختانه در حال حاضر تعدادی صرافی در داخل کشور ایران با ارائه شکلهای محدودتر از خدمات شرکتهای پی پال، مستر کارت و ویزا کارت مشکلات پرداختهای بینالمللی را تا حدود حل کردهاند. یکی از مهمترین این واسطهها سایت ۲۰ پیمنت است. در صرافی ۲۰ پیمنت میتوانید بدون هیچگونه مشکل خاصی ریال را به دلار و دلار را به ریال تبدیل و حساب پی پال خود شارژ کنید. ارائه خدمات ویژه مانند پرداخت ارزی، خرید بلیط هواپیما به صورت مستقیم از سایتهای خارجی، پرداخت هزینههای مهاجرت و آزمونهای بینالمللی و ... تنها بخشی از مهمترین موارد استفاده از ۲۰ پیمنت هستند.
نکات مهم برای پیشگیری از کلاهبرداری در پرداختهای ارزی
برای امنیت در تراکنش و جلوگیری از کلاهبرداری در پرداخت بینالمللی حتما رتبهبندی سایت و نظرات کاربران و فروشندهها در سایت را مورد بررسی قرار دهید. اگر متوجه شدید که رتبهبندی سایت و نظرات کاربران چندان مساعد نیست، بهتر است از انجام پرداختهای ارزی در سایت مورد نظر خودداری کنید. در برخی از موارد بعد از بررسی کردن صحت اطلاعات یک سایت و بررسی کردن تبعیت سایت از پروتکل ssl متوجه میشوید که سایت کاملاً امن است و میتوان از آن خرید کرد، اما مسئلهای که در این میان وجود دارد این است که برخی از سایتها سایتهای دیگری را تبلیغ میکنند که وارد شدن به سایت دوم ممکن است در دام کلاهبرداران بیفتید. با توجه به این مورد بهتر است به یک سایت تنها به دلیل اینکه سایت مورد اعتماد آن را تبلیغ کرده است، اعتماد نکنید.
جمعبندی: نکات کلیدی برای جلوگیری از کلاهبرداری در پرداخت های بینالمللی
در این مقاله به برخی از نکات کلیدی برای جلوگیری از کلاهبرداری در پرداخت بینالمللی اشاره کردیم. اطمینان از درست بودن اطلاعات سایت، انتخاب پسورد مناسب، تغییر دورهای پسورد، استفاده از صفحه کلید مجازی برای وارد کردن رمز کارت، ذخیره نکردن اطلاعات سایت روی دستگاههای مختلف به خصوص در مکانهای عمومی، توجه نکردن به لینکهای مشکوک در ایمیل و پیامک و ... از مهمترین نکاتی بودند که از کلاهبرداری در پرداختهای بینالمللی جلوگیری میکردند.
اگر به دنبال خریدهای بینالمللی هستید و دوست دارید از سایتهای مختلف خارجی خرید خود را انجام دهید، پیشنهاد ما استفاده از سایتهای واسطه مانند سایت ۲۰ پیمنت است. سایتهای واسطه ریسک کلاهبرداری در پرداخت بین المللی را به حداقل میزان ممکن میرسانند و خریدی راحت و مطمئن را برای شما به ارمغان خواهند آورد.
سوالات متداول
۱. آیا پی پال امنترین روش پرداخت بین المللی است؟
جواب این سوال ساده "بله" است. اگر از پی پال تحت محدودیتهای تعیین شده و به درستی استفاده شود، میتوان گفت پی پال یکی از بهترین روشهای پرداخت آنلاین امن است.
۲. چگونه از صحت فروشنده یا دریافت کننده مطمئن شویم؟
برای اطمینان از صحت فروشنده یا دریافت کننده میتوانید به نظراتی که در سایتها قرار داده شدهاند، توجه کنید. استفاده از روشهای دیگر مانند بررسی کردن ssl سایت و استفاده از سایت who is در برخی از موارد میتوانند کمک کننده باشند.
۳. چه راهکارهایی برای بازگشت وجه در صورت کلاهبرداری وجود دارد؟
اگر در هنگام خرید از یک سایت به کلاهبرداری مشکوک شدید، سریع موجودی خود را چک کنید. در صورت درست نبودن موجودی با تماس با پشتیبانی سایت مرجع میتوانید مشکل خود را حل کنید. همچنین می توانید شکایت خود را از طریق آدرس turan@unhcr.org به UNHCR ترکیه بفرستید.